30 Ιουλίου 2013

Μπορεί να "ενωθεί" το κρασί με την ελιά;


Η καινοτόμος εταιρεία CreAgri, με έδρα την Καλιφόρνια παρουσίασε, στο ετήσιο συνέδριο του Institute of Food Technologists (IFT) 2013 που πραγματοποιήθηκε στις 13-16 Ιουλίου στο Σικάγο, το «Polyphemus», πρώτο κρασί στο οποίο αντί για θειώδες χρησιμοποιήθηκε ως συντηρητικό πολυφαινόλες από ελιά.

Το συγκεκριμένο κρασί, ποικιλίας Cabernet Sauvignon, αποτελεί καινοτομία στο χώρο και είναι προϊόν συνεργασίας εννέα χρόνων της CreAgri και του οινοποιείου Caliscana, που βρίσκεται στην περιοχή Capalbio της Τοσκάνης.

Στο Polyphemus προστέθηκε με μια μικρή συγκέντρωση HIDROX (R), ένα μείγμα από πολυφαινόλες ελιάς πλούσιο σε υδροξυτυροσόλη (hydroxytyrosol) προερχόμενο από το χυμό βιολογικών ελιών, για να αντικαταστήσει το θειώδες, ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό και συντηρητικό στα κρασιά.

Οι πολυφαινόλες ελιάς προστίθενται μετά τη ζύμωση του κρασιού σε μικρή ποσότητα (50-60 mgs / λίτρο).

Μελέτες που διεξήχθησαν στο συγκεκριμένο κρασί δείχνουν ότι η προσθήκη του HIDROX (R), όχι μόνο δεν μετέβαλε το χαρακτήρα του, αλλά εμπόδισε και την μετατροπή της αλκοόλης σε οξικό οξύ (ξύδι).

Το κρασί, μετά από εννέα χρόνια έχει ακόμα πολυπλοκότητα και εξαιρετική σταθερότητα μειώνοντας τις πιθανότητες οξείδωσης, συγκριτικά με τα παραδοσιακά Cabernet Sauvignons του οινοποιείου στα οποία έχει προστεθεί θειώδες,” προσθέτει ο οινοποιός.

Η νέα ανακάλυψη μπορεί να έχει εφαρμογή όχι μόνο στη βιομηχανία οίνου αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων.

Σύμφωνα με την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) η υδροξυτυροσόλη δρα ευεργετικά και στην υγεία και ευεξία των ανθρώπων, κυρίως για τη αντιοξειδωτική της δράση κατά της “κακής” χοληστερόλης.



Αντιγραφή από : http://winebees.wordpress.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: