27 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστρέφονται στους αγρότες τα 70 ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης. Πόσο όμως θα κοστίσει η "εξυπηρέτηση" από την ΑΤΕ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Agronews, καταβάλεται από τις 24 του μηνός στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, το ποσό των 70 ευρώ, που αφορά την προκαταβολή που είχαν δώσει οι αγρότες στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, κατά την συμπλήρωση των εντύπων για την ενιαία ενίσχυση και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους για το 2010, πριν τέσσερις περίπου μήνες.

Θα καταβληθεί λοιπόν σε 327.664 δικαιούχους το ποσό των 22.936.480 ευρώ (70€ έκαστος).
Εμείς στην "Αγριάδα" είχαμε εναντιωθεί σε αυτήν απόφαση της πρώην Υπουργού Γεωργίας κας Μπατζελή, η οποία όχι μόνο υποχρέωνε τους κατ' επάγγελμα αγρότες να προ-καταβάλουν τα 70 ευρώ (ενώ δεν θα έπρεπε να πληρώσουν τίποτα), αλλά ΘΑ τους τα επέστρεφε αργότερα, μέσω ΑΤΕ και τραπεζών. Το οποίο σήμαινε ότι ο κρατικός προυπολογισμός θα επιβαρύνοντο με πρόσθετα έξοδα υπέρ της ΑΤΕ και ενδεχομένως και των υπολοίπων τραπεζών.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα του Agronews, αναφέρει, ότι βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που έβγαλε τότε η κα Μπατζελή,το ποσό της δημόσιας δαπάνης που προκύπτει από την εφαρμογή της ΚΥΑ ανέρχεται σε 25.000.000 ευρώ και βαρύνει τον τακτικό προυπολογισμό του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης Φ 29/110 ΚΑΕ 0873, όπου υπάρχει εγγεγραμένη σχετική πίστωση.

Δηλαδή για την επιστροφή της προκαταβολής θα πληρώσουμε την ΑΤΕ ή και τις υπόλοιπες τράπεζες με πάνω από 2 εκατομ. ευρώ ή αλλιώς το 10% περίπου του όλου κόστους ;
Δεν είναι εύλογο το ερώτημα μας ;
Εκτός εάν αυτά δεν εντάσσονται στα μέτρα του ....."μνημουνίου", όπως θα έλεγε και ο μπάρμπας από την Στιμάγκα !!!!!
Όποιος μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά, είμαστε στην διάθεση του/της.


26 Σεπτεμβρίου 2010

Η ανάρτηση της χρονιάς από "Κορινθίων Βίος & Πολιτεία"

Η παρακάτω ανάρτηση από το blog "Κορινθίων Βίος & Πολιτεία" αποδεικνύει περίτρανα, πως ένα κείμενο που προέρχεται από άλλη πηγή, μπορεί  πανέξυπνα να "διασκευαστεί", έτσι ώστε και την ουσία να μην χάσει αλλά και να μας χαρίσει άφθονο μα συνάμα πικρό χιούμορ.
Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, πρόκειται για την ανάρτηση της χρονιάς !!! Από πάσης πλευράς !!!

Απολαύστε το :

Η ΚΟΥΦΑΛΑ


Διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής  ( όλο το άρθρο ΕΔΩ):

Ένας βουλευτής, ο «πράσινος» κ. Π.Αντωνακόπουλος, από την Ηλεία, που την περίοδο 2007-2009 ήταν εκτός Βουλής, και δύο ευρωβουλευτές, ο κ. Χ.Αγγουράκης του ΚΚΕ και ο κ. Ν. Χουντής που εξελέγησαν το 2009, εμφανίζεται να μη δηλώνουν ατομικό εισόδημα, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι την ίδια χρόνια ο επίσης βουλευτής Κορινθίας του ΠαΣοΚ κ. Α. Μανωλάκης (ο οποίος δεν είχε εκλεγεί το 2007) δηλώνει ως δικό του εισόδημα το ποσό των... 90,05 ευρώ. ....
 
Ηρεμήστε... Το ρεπορτάζ που κάνουμε και κάναμε  αποκαλύπτει:
Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2007 ο κ.Μανωλάκης ήταν βουλευτής και πληρωνόταν τα νόμιμα.
Μετά δεν εξελέγη για άγνωστους λόγους.

Ο κ.Μανωλάκης ως προνοητικός που ήταν έκανε αποταμίευση.
Φοβούμενος την ανάξια κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατέθετε τα χρήματα του βουλευτικού μισθού στην τράπεζα. Τα έκρυβε σε μια κουφάλα γέρικης ελιάς στο Μαψό κοντά στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού.
΄Οταν κάηκε ο Μαψός το καλοκαίρι του 2007 μαζί με το  Χιλιομόδι και τα πέριξ κάηκε και η ελιά.
Πάνε τα λεφτά. 'Έχασε το βιός του.

Στην τσέπη του είχε 90,00 ευρώ.( Τα πέντε λεπτά βρέθηκαν τρεις μήνες μετά στη τσέπη του χειμωνιάτικου κουστουμιού) Αυτά και δήλωσε στην εφορία. Τα άλλα ήταν καμμένα και χαμένα.
Η μαρτυρία για την κουφάλα  προέρχεται από μοναχή.
Μας είπε ότι ο κύριος Μανωλάκης πήγαινε στην ελιά κάθε 15 μέρες μεταμφιεσμένος σε αγρότη καβάλα σε  ένα γαϊδούρι.
(Το γαϊδούρι τα κακάρωσε μετά τις εκλογές του 2009.)

Για να μας πιστέψετε  δίνουμε και την επερώτηση που έκανε στη βουλή ο βουλευτής μας για να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες του δήμου Τενέας εδώ αλλά δεν ξέρουμε να σας πούμε αν έλαβε αποζημίωση για το καμένο κομπόδεμα της κουφάλας.

24 Σεπτεμβρίου 2010

Στοά επικίνδυνη για τα «Νέμεα»


Για να μη βρει καμία πέτρα τους γυμνόποδες αθλητές που θα αναβιώσουν το 2012 τα «Νέμεα» στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, καλό θα είναι να στερεωθούν οι λίθοι της θολωτής στοάς που εδώ και αρκετό καιρό είναι ετοιμόρροποι.

Από τη στοά του Σταδίου περνούν οι σύγχρονοι αθλητές, όπως έκαναν και οι αρχαίοι, για να βγουν στον στίβο. Όπως εξήγησε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δημοσθένης Ζιρώ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πτώσεων. Τα προβλήματα εστιάζονται στους θραυσμένους δόμους, κάποιοι εκ των οποίων παρουσιάζουν απώλεια μάζας και επιφανειακές αποκολλήσεις. Επίσης, οι ωθήσεις των γαιών επηρεάζουν τους τοίχους της στοάς με συνέπεια την πτώση των «κλειδιών» (λίθινα δομικά στοιχεία). Δεν πρόκειται για καμία πολυδάπανη επέμβαση. Εχει προϋπολογισμό 133.000 ευρώ και είναι αναγκαία για τη λειτουργία του μνημείου και ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. 

Στη Νεμέα διεξάγονταν γυμνικοί και ιππικοί αγώνες από το 573 π.Χ. προς τιμήν του Δία και του μεγάλου ιερού του, που σώζεται 400 μέτρα από το Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε το 330-320 π.Χ.. Ηταν από τους σημαντικότερους στην αρχαιότητα μετά τα Πύθια, τα Ολύμπια και τα Ισθμια.
Το Στάδιο, μήκους 178 μέτρων, χωρούσε 40.000 θεατές. Κάθε δύο έτη συνέρρεαν στα Νέμεα χιλιάδες προσκυνητές. Την ευθύνη για τη διεξαγωγή τους, που διαρκούσαν πέντε μέρες, είχαν οι ιερείς ελλανοδίκες οι οποίοι φορούσαν πένθιμο ένδυμα γιατί οι αγώνες ήταν ταφικοί, προς τιμήν των Επτά επί Θήβας, αλλά και προς τιμήν του οφέλτη Δία. Το έπαθλο δεν ήταν στεφάνι από αγριελιά, όπως στην Ολυμπία, αλλά από άγριο σέλινο. 

Το μνημείο ανασκάφηκε (1974-1991) από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ Στίβεν Μίλερ, που είχε και την πρωτοβουλία της αναβίωσης των Νέμεων το 1996. Σήμερα βλέπουμε τον στίβο και τα χωμάτινα πρανή του. Στη νότια πλευρά υπάρχει η λίθινη αφετηρία. 
Στην αρχαιότητα οι αθλητές προετοιμάζονταν σε ένα απλό ορθογώνιο κτίσμα (Αποδυτήριο) με εσωτερική κιονοστοιχία στα δυτικά κι έπειτα έμπαιναν στο Στάδιο μέσα από τη θολωτή στοά, που τώρα θα αναστηλωθεί. Οι θεατές παρακολουθούσαν καθισμένοι σε βαθμιδωτά επίπεδα, λαξευμένα στο μαλακό πέτρωμα. Υπήρχαν και δύο ή τρεις σειρές λίθινων καθισμάτων μεταξύ αφετηρίας και στοάς για επισήμους και κριτές.
Από Ελευθεροτυπία 23.9.2010.

Σχόλιο "Αγριάδας" : Χάσαμε τον Δίολκο, μην χάσουμε και την στοά της Νεμέας.

20 Σεπτεμβρίου 2010

Απάντηση από Κρήτη σε παλαιότερη ανάρτηση μας

Στις 5 Αυγούστου δημοσιεύσαμε τα δεδομένα και τις απόψεις μας σχετικά με την προσπάθεια, που γίνεται στην Κρήτη, ώστε να αποζημιωθούν κάποιοι αμπελουργοί, που σύμφωνα με τους ίδιους είχε πληγεί η παραγωγή τους λόγω του καύσωνα.
Την ανάρτηση μας μαζί με τα στοιχεία, μπορείται να την διαβάσετε πατώντας εδώ.

Οι συγκεκριμένες απόψεις μας, προκάλεσαν την αντίδραση φίλου από την Κρήτη ο οποίος μας απέστειλε τις δικές του. Διαβάστε τις παρακάτω, αφού λάβαμε την άδεια του να τις δημοσιοποιήσουμε.

"        Αγαπητή αγριάδα, είμαι παραγωγός επιτραπέζιας σουλτανίνας στο νομό Ηρακλείου. Διαβάζω τα νέα σου τακτικά για ενημέρωση περί αμπελουργία και εκτός του νησιού. Διάβασα σήμερα λοιπόν το άρθρο σου με τίτλο: "Αυτοί που διαθέτουν ... απίδια... έχουν τύχη !! Τελικά μόνο η Αγριάδα θα αποκαλύπτει;". 
Αυτό που δε κατάλαβα είναι γιατί κατά κάποιο τρόπο "επιτίθεσαι" στον συνάδελφο - αγρότη της Κρήτης. Ξεκινάς γράφοντας ότι δεν έχει αποζημιωθεί ακόμα η ζημία από βροχές του '09 στην Κόρινθο και κατηγορείς το ΥΠΑΓΑΝ γιατί δέχτηκε δηλώσεις ζημιάς από τον περενόσπορο. ΔΕΝ καταλαβαίνω ποια η σύνδεση και που θίχτηκε η πληρωμή του Κορίνθιου παραγωγού από ΔΗΛΩΣΗ (όχι αποζημίωση) ζημιάς από περενόσπορο. 
Όντως υπήρχε ΠΡΟΒΛΗΜΑ περενόσπορου, μεγάλες ζημιές έγιναν σε πολλές καλλιέργειες και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι δεν έγιναν δηλώσεις ζημιάς για περενόσπορο, ας το βεβαιώσει ή διαψεύσει κάποιος που ξέρει. Σίγουρα έγιναν δηλώσεις για τις ζημιές από τον καύσωνα. 
Όσο για το αν ραντίζουν στο χάνδακα, ήταν περιττό το σχόλιο σου, ζημιές έγιναν και πολλές μάλιστα και στα καλυμμένα (φυτοπροστατευτικώς μιλώντας) αμπέλια. Άποψη μου είναι ότι βρισκόμαστε στο ίδιο "καράβι" Κρήτες και Κορίνθιοι καλλιεργητές σταφυλιού και αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα .  "

Φιλικά, Γιάννης.

Απάντηση "Αγριάδας".

Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Γιάννη από την Κρήτη. Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε στο πλευρό όλων των Ελλήνων αγροτών, όχι μόνο των Κορινθίων. Αρκεί να μην προσπαθούν να εκμεταλλεύονται - με τις πλάτες των πολιτικών - την αδυναμία της Πολιτείας, να εφαρμόσει το νόμιμο, το ηθικό και το δίκαιο. Την τακτική που εφαρμόζουν κάποιοι "πονηροί" στην Κρήτη, στην Κορινθία (βλέπε υπόθεση Ζεμενού), αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, π.χ. με τις κατ'εξαίρεση αποζημιώσεις (με την κάλυψη μιας υπουργικής απόφασης), θα πρέπει να σταματήσει. 

Είναι ένας από τους λόγους που τα δημοσιονομικά του ΕΛΓΑ είναι στο κόκκινο.Είναι ένας από τους λόγους που διατηρείται αυτή η αρρωστημένη διαπλοκή μεταξύ κάποιων παραγωγών, των φορέων τους με τους πολιτικούς και τους αυτοδιοικητικούς. Είναι ένας από τους λόγους που, οι πραγματικοί δικαιούχοι των αποζημιώσεων, δεν αποζημιώνονται στην πραγματική τους έκταση.

Πρώτα εμείς οι ίδιοι οι αγρότες οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα "ξερά" από τα "χλωρά". Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα αλλά και το δικαίωμα, να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Αυτά που διαχρονικά μας οφείλουν. Αυτά που θα φέρουν την ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο και όχι την συντήρηση, την καθυστέρηση και στο τέλος την απαξίωση του επαγγέλματος μας. 

Πολλά ευχαριστώ στον φίλο Γιάννη και να μας συγχωρέσει για την καθυστερημένη δημοσίευση. Ας όψεται ο τρύγος.....

15 Σεπτεμβρίου 2010

Δείτε το τραίλερ και φανταστείτε ότι αναφέρετε στην..... Πελοπόννησησο

Είναι δυνατόν κάποιος να δει το ακόλουθο βιντεάκι, που προβάλλει την νοτιοδυτική περιοχή της Γαλλίας, την Μιντί Πιρενέ (Midi-Pyrénées) και να μην θελήσει να την επισκεφτεί, παρασυρόμενος από την ομορφιά και την αισθητική της εικόνας και της μουσικής ;

Ποιός θυμάται ένα DVD, που είχε εκδώσει η Νομαρχία Κορινθίας, για την τουριστική προβολή του Νομού μας. Μια "συντηρητική", ασπρόμαυρη ταινία, που δεν έδειχνε κανένα στίγμα της νεώτερης Κορινθίας και που δεν παρουσίαζε καμιά ανθρώπινη μορφή, λες και ο Νομός ήταν ακατοίκητος......

Ανοίξτε λοιπόν το βιντεάκι να "πιάσει" όλη την οθόνη του υπολογιστή σας, δυναμώστε λίγο τα ηχεία και απολαύστε !!
Γιατί δεν αρκεί κάποιοι -αδαείς - να παρομοιάζουν την ορεινή Κορινθία με την ... Ελβετία και την πεδινή με την ..... Καλιφόρνια (!!). Τουλάχιστον ας κάνουμε την ανάλογη "προσομείωση" μέσω της τέχνης και της τεχνολογίας........



Πηγή : http://grandsites.midipyrenees.fr/grands-sites-midi-pyrenees.php?extLang=fr&dL=leFilmGs

΄Εκκληση από Αγριάδα για όλους τους υποψήφιους στις εκλογές του Νοεμβρίου


Η  "Αγριάδα" παρακαλεί θερμά, όλους τους υποψηφίους των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών του Νοεμβρίου, να μην μας αποστέλνουν κείμενα και οποιοδήποτε υλικό, μέσω του email μας, στο οποίο να "προπαγανδίζει" απλά την προεκλογική τους εκστρατεία.

Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν εκείνα τα μηνύματα που θα έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με γεωργικά θέματα ή αφορούν την αγροτική παραγωγή των Δήμων τους ή της Περιφέρειας τους.

Ευχαριστούμε !!

14 Σεπτεμβρίου 2010

Καταβλήθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων για το 2010

Πιστώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων του 2010.
Το ποσό που επιστρέφεται στους αγρότες όλης της Ελλάδας φτάνει τα 160 εκατ. ΕΥΡΩ.

Ανά στρέμμα και ανάλογα με την καλλιέργεια έχουμε περίπου τα εξής:

Ελαιοκαλλιέργειες ...........................2,35 €
Εσπεριδοειδή προς μεταποίηση...... 7,00 €
Βερύκοκα (πιθανότατα)....................8,46 €
Σταφίδες ..................................... ... 5,65 €
Αμπελώνες ......................................5,17 €
Θερμοκήπια (κηπευτικά)................  4,70 €
Φυτώρια ......................................... 2,34 €
Αιγοπρόβατα ...................................0,93 € (ανά ζώο).

 Οι δικαιούχοι που θα πιστωθούν (στα χαρτιά) με ποσό μικρότερο ή ίσο των 27 €, δεν θα το εισπράξουν.

13 Σεπτεμβρίου 2010

Τι σημαίνει η παρουσία του Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Διονυσίου στον αγιασμό ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος ;

Μας ενόχλησε ιδιαιτέρως η απλόχερη διακαναλική διαφήμιση που παρείχαν σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο το σύνολο σχεδόν των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, με αιτία την εκεί παρουσία του Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Διονυσίου, με αφορμή τον σημερινό αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Μας παρηγόρησε το γεγονός (που αποσιώπησαν τα κανάλια), ότι προηγήθηκε η παρουσία του Σεβασμιωτάτου στο δημόσιο ΕΠΑΛ της Νεμέας.

Θεωρούμε όμως, ότι η παρουσία των επωνύμων,  πνευματικών και θεσμικών παραγόντων του τόπου μας, οφείλουν να είναι -  σημειολογικά - ιδιατέρως προσεκτικοί στο τι κάνουν, τι λένε και που πάνε. Πολύ περισσότερο εκείνοι που, εξ' ορισμού, οφείλουν να εμπνέουν, να καθοδηγούν και να στηρίζουν, κυρίως τον απλό κόσμο. Αυτούς δηλαδή, που η κοινωνικοικονομική τους κατάσταση συνεπικουρούμενη από τις γνωστές ελληνικές αγκυλώσεις, δεν τους επιτρέπει όχι μόνο να επιλύουν απλά και καθημερινά τους προβλήματα, αλλά ούτε καν να έχουν την παραμικρή δυνατότητα πρόσβασης, στα κέντρα λήψης αποφάσεων ή ακόμη και στα τοπικά μέσα επικοινωνίας.

Με απλά ελληνικά, μας ενοχλεί που ο Ποιμενάρχης του Νομού μας, επιλέγει την πιο σημαντική ημέρα για τους μαθητές, τους γονείς τους (έμμεσα και για τους εν δυνάμει μελλοντικούς γονείς) και τους εκπαιδευτικούς, να επισκεφτεί και να χοροστατήσει του αγιασμού της έναρξης της σχολικής χρονιάς και σε τοπικό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.
Θα μας πείτε βέβαια, γιατί οφείλει ο Δεσπότης μας να διαχωρίζει τους κορίνθιους μαθητές, σε μαθητές δημόσιου και σε μαθητές ιδιωτικού σχολείου.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, θα ήταν προτιμότερο εκμεταλλευόμενος την σημερινή ημέρα και την παρουσία των τοπικών ΜΜΕ, να αναδείξει, να στηρίξει σχολειά, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς "προβληματικών" περιοχών. Καταλυτικά θα επιδρούσε η παρουσία ή ο λόγος του, στην άσκηση πιέσεων προς τους αρμόδιους.
Δεν θα ήταν κατακριτέο από κανέναν, εάν με την στάση του, "έδειχνε" τον σωστό δρόμο. ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ. Ένα ακόμη αγαθό που το υποβαθμίσαμε, αγνοώντας την σημαντικότητα της για όλους μας εύπορους και μη, αστούς και κάτοικοι της υπαίθρου, χριστιανοί και μη χριστιανοί .......

Τέλος δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι, κάποιοι εκμεταλλεύονται την παρουσία του Μητροπολίτη Κορινθίας, για να διαφημίσουν την "επιχείρηση" τους, ενώ κάποιες άλλες "μωρές παρθένες" εκμεταλλεύονται οικονομικά την παροχή της διαφημιστικής προβολής, προβάλλοντας συμπτωματικά άνισα, μέσα σε "Δελτίο Ειδήσεων", την παρουσία του κ.κ. Διονυσίου έναντι των ιδιοκτητών και Διευθυντών του τοπικού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου.

Μετά φόβου πίστεως και αγάπης, Καλή Εκπαιδευτική Χρονιά στην νεολαία μας !!!!

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Τι ταίζουν τα κοπάδια τους ;


Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυρ. Λασηθιωτάκη από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ" της Κρήτης, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές, προσπαθούν να ταΐσουν τα κοπάδια τους με τα στέμφυλα των οινοποιείων. Οι κτηνοτρόφοι ξημερώνονται πολλές φορές έξω από το πρότυπο Οινοποιείο Παλιανής της ΕΑΣ Ηρακλείου, για να μη χάσουν τη σειρά τους και να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ζωοτροφή που θα δώσει λίγο ακόμα χρόνο ζωής στα κοπάδια τους…
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία της Κρήτης, που τώρα, λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων της αλλά και της οικονομικής κρίσης έχει «γονατίσει».

Από παλιά οι κτηνοτρόφοι έπαιρναν στέμφυλα από τα οινοποιεία και τα χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφή. Είναι τα κουκούτσια και ο φλοιός από τις ρώγες των σταφυλιών που αποδίδουν οι χοάνες των οινοποιείων μετά την πίεση για την παραγωγή του μούστου. Στο παρελθόν λοιπόν όσοι κτηνοτρόφοι ήθελαν, χρησιμοποιούσαν τα στέμφυλα ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής στο καθημερινό σιτηρέσιο των ζώων. Τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες… Οι κτηνοτρόφοι παίρνουν τα στέμφυλα προκειμένου να ταΐσουν τα ζώα τους για να μην τους ψοφήσουν από την πείνα.

Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τοις μετρητοίς τους εμπόρους ζωοτροφών οι οποίοι στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν οικονομικά τις επιχειρήσεις τους δεν πια δέχονται μεταχρονολογημένες επιταγές. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν εισέπραξαν την εξισωτική αποζημίωση που ίσως να τους έδινε την απαραίτητη ρευστότητα για να πληρώσουν τις ζωοτροφές και αρκετοί οι οποίοι πήραν τα χρήματα της επιδότησης αυτής, εξόφλησαν χρέη σε τράπεζες και διάφορους προμηθευτές. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους οι τυροκόμοι δεν πληρώνουν τοις μετρητοίς. Ορισμένοι τυροκόμοι μάλιστα δεν πληρώνουν καθόλου (ούτε με επιταγές) αλλά λένε στους κτηνοτρόφους να πάρουν τυριά, να τα πουλήσουν για να εισπράξουν χρήματα! Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειες τους από τα αρνιά που σφάζουν, όταν σφάζουν… Αλλά τα χρήματα δεν φθάνουν και για τα ζώα Πολλές φορές μάλιστα οικογένεια και ζώα… μοιράζονται τα χρήματα για να εξασφαλίσουν τα τρόφιμα τους.

«Εμείς οι κτηνοτρόφοι είμαστε στη μέση της κρίσης… Οι γαλατάδες δεν μας πληρώνουν για το γάλα που παραδίδουμε επειδή δεν μπορούν να πουλήσουν τα τυριά. Και οι έμποροι ζωοτροφών, με το δίκιο τους οι άνθρωποι, φοβούνται τις επιταγές και μας ζητούν να πληρώσουμε τοις μετρητοίς. Εμείς δεν έχουμε χρήματα και προσπαθούμε όπως – όπως να συντηρήσουμε τα κοπάδια μας μέχρι να δούμε τι στην ευχή θα κάνουμε» λέει ο συνδικαλιστής του κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου Διον. Καψάλης από τη Γέργερη.

Όπου φτωχός κι η μοίρα του….

Μη έχοντας λοιπόν άλλη επιλογή οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να συνωστίζονται έξω από το οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου για να πάρουν δωρεάν στέμφυλα. Για να αποφύγουν τον εκνευρισμό οι κτηνοτρόφοι από μόνοι τους αποφάσισαν να κάνουν ουρές με τα κτηνοτροφικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ τους για να ξέρει ο καθένας τη σειρά του. Έτσι άρχισαν να πηγαίνουν από τα μεσάνυκτα για να πάρουν θέση, ανήσυχοι ότι τα στέμφυλα θα τέλειωναν και δεν θα εξασφάλιζαν τροφή για τα ζώα τους. Έμεναν εκεί όλη τη νύκτα… Για να αποφύγουν την ταλαιπωρία αρκετοί κτηνοτρόφοι άφηναν το αγροτικό αυτοκίνητο τους και έφευγαν με άλλο αυτοκίνητο συγγενικού προσώπου τους, για να επανέλθουν το πρωί. Αλλά τα έξοδα γίνονται έτσι τριπλά στο πετρέλαιο κίνησης και πολλοί δεν μπορούν να τα αντέξουν. Έτσι, άρχισαν ξανά να κοιμούνται όλη τη νύκτα μέσα στα αυτοκίνητα για να περιμένουν το πρωί το «μάννα» του οινοποιείου...
Οι περισσότεροι πάνε κάθε μέρα, διότι το φορτίο ένα αυτοκίνητο του τόνου, δεν αρκεί για να ξεπεινάσει ένα μέσο κοπάδι πάνω από ένα 24ωρο.

Αυτές είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες «αναπτύσσεται» η κτηνοτροφία του τόπου μας!

Και το ερώτημα είναι: Όταν θα κλείσουν τα οινοποιεία, τι θα γίνει;

«Γεννάνε οι προβατίνες και πεινούν!»

Οι κτηνοτρόφοι, ιδιαιτέρως όσοι δεν εισέπραξαν την εξισωτική αποζημίωση, είναι απελπισμένοι. «Τα ζώα μας είναι νηστικά, τι να κάνουμε; Εδώ ξενυχτήσαμε εγώ και ο γιος μου. Έχουμε 170 προβατίνες που άλλες γεννούν και άλλες είναι ετοιμόγεννες. Εδώ και 17 χρόνια παίρνω την εξισωτική αποζημίωση, φέτος την κόψανε. Πώς να πληρώσω τον έμπορα ζωοτροφών. Ο άνθρωπος θέλει τα χρήματα του» μας λέει ο Ευθ. Ζαχαριουδάκης από τη Μεγάλη Βρύση. Κάθε μέρα τα φορτία από δύο φορτηγά αυτοκίνητα του τόνου ίσα – ίσα που αρκούν για να ξεπεινάσουν τα 450 αιγοπρόβατα του κ. Ζαχαριουδάκη. «Έχω 5 παιδιά, λέει. Ορισμένα σπουδάζουν. Ο γιος μου παράτησε το σχολείο για να με βοηθήσει στη βοσκική. Είχα δώσει στον Αλβανό 18.700 € μέσα σε δύο χρόνια. Τώρα δεν τα έχω για να τα δώσω. Αλλά χρειάζομαι βοήθεια στο κοπάδι. Πώς θα ζήσει η οικογένεια… Αλλά θα ζήσει και από το κοπάδι;» διερωτάται και προσθέτει: «Δεν έχω όμως και τι άλλο να κάνω!».

Ο Γ. Μπαγκέρης από τον Άγ. Θωμά έχει 150 ζώα. «Κάθε χρόνο ταΐζαμε τα κοπάδια μας και στα χόρτα. Φέτος, λόγω της ξηρασίας, δεν έχει ούτε χόρτα. Οι έμποροι δεν μας δίνουν βερεσέ ζωοτροφές, οι τυροκόμοι δεν μας δίνουν λεφτά. Όπως και να το κάνουμε είμαστε χαμένοι. Δεν έχουμε άλλη λύση από το οινοποιείο» λέει. «Έχω 700 πρόβατα και 200 γεννημένες και ετοιμόγεννες προβατίνες. Ο γαλατάς δεν πουλά το τυρί και μου χρωστά 30.000 ευρώ… Αναγκάστηκα λοιπόν να παίρνω στέμφυλα από το οινοποιείο μπας και συντηρήσω το κοπάδι μου» λέει ο νεαρός κτηνοτρόφος από τα Πρεβελιανά Μαθιός Φωτάκης. «Έχουν αυξηθεί οι τιμές στις ζωοτροφές και τα προγνωστικά για το κόστος είναι χειρότερα» προσθέτει.

«Οι έμποροι ζωοτροφών μας λένε ότι το τσουβάλι το καλαμπόκι θα πάει 17 ευρώ. Τώρα είναι 13 ευρώ και πέρυσι ήταν 9,5 ευρώ. Λεφτά δεν παίρνουμε από τους τυροκόμους, λεφτά δεν έχουμε να πληρώνουμε τους εμπόρους. Αυτή είναι η κατάσταση», επισημαίνει και ο Γιώργης Δασκαλάκης από τη Μεγάλη Βρύση.

Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, πολλοί τυροκόμοι που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους κτηνοτρόφους τους λένε να πάρουν τυριά από το τυροκομείο, να τα πουλήσουν για να πληρωθούν…

11 Σεπτεμβρίου 2010

Είναι οι ΕΑΣ ακόμη μέλη του Επιμελητηρίου ;

Ξέρω ξέρω, για εκδρομή πάνε .......
Απόσπασμα από Ελευθερία Μεσσηνίας (11.9.2010)

Η υστέρηση της Κορινθίας δεν έχει τέλος ...

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Γερουλάνο, αναρωτιόμαστε πότε θα δούμε ένα ανάλογο έργο πνοής στην Κορινθία και ειδικότερα στην αρχαία Κόρινθο.

Εκτός εάν ικανοποιούμαστε για την επισκεψιμότητα στο μουσείο της Αρχ. Κορίνθου.
Εκτός εάν ικανοποιούμαστε για την παρούσα κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων στην Κορινθία.
Εκτός εάν θεωρούμε έργο πνοής π.χ. το .... μάντρωμα του Αρχαίου Λιμανιού του Λεχαίου.

Ας μας απολογηθεί ΕΝΑΣ αυτοδιοικητικός, γιατί δεν υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος στην Κορινθία, που να παρέχεται επαρκής ξενάγηση στον έλληνα ή αλλοδαπό επισκέπτη. Η συνήθης αιτιολογία " για όλα φταίει η Αθήνα" απορρίπτεται εξ΄αρχής ........

10 Σεπτεμβρίου 2010

9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΤΥΧΕ(;) Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ!!!

Πρώτη μέρα με την κυβέρνηση …ανασχηματισμένη. Για μας τους αγρότες, έτσι απλά, μετά την …άρνηση Μπατζελή για υποψήφια περιφερειάρχης, και την (αναμενόμενη) …αναβάθμιση Καρχιμάκη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, μας …ΠΡΟΕΚΥΨΕ Σκανδαλίδης – Μιλένα – Κουτσούκος!!!
Θα μου επιτρέψετε στην παρούσα φάση (εν μέσω τρύγου), για τον ανασχηματισμό να ΔΗΛΩΣΩ: «ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ».

Σε ότι αφορά όμως την παρούσα φάση (τρύγος σουλτανίνας) ας μου επιτραπεί να καταθέσω κάτι τις.
Μία – δύο μέρες μετά την νυχτερινή Κυριακάτικη «ασθενή βροχή», οι ήδη «άρρωστοι» λόγω χαμηλής τιμής του προϊόντος Κορίνθιοι παραγωγοί σουλτανίνας, «άρπαξαν» πνευμονία!!!
Μέσα σε μία νύχτα η τιμή μειώθηκε (ελέω βροχής της Κυριακής) αλλά και της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού το επόμενο διάστημα (ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο) κατά 0,10 – 0,20€/κιλό. Δηλαδή από το 0,5€/κιλό (δοθέντος και του ανασχηματισμού), μας προέκυψε το 0,30€/κιλό και το 0,40€/κιλό.
Συνάδελφοι παραγωγοί σουλτανίνας, αλλά και αγαπητοί καταναλωτές προσέξτε τις δύο φωτογραφίες διότι λένε οι Κινέζοι ότι «όσα λέει μια εικόνα, δεν το λένε χίλιες λέξεις»!!!
Η γνωστή σε όλους τους Κορίνθιους και όχι μόνο εταιρεία που αναγράφετε στην συσκευασία της εικόνας, αγοράζει το σταφύλι (στο χωριό μου τουλάχιστον), περίπου 0,50€/κιλό.
Η γνωστή σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο εταιρεία της ταμπέλας, πουλά το συγκεκριμένο σταφύλι σήμερα την 08/09/2010 στην τιμή του 1,50€ + 11% ΦΠΑ= 1,665€/κιλό.

Ο Κορίνθιος παραγωγός για ένα κιλό σταφύλι σουλτανίνα (με όλο το κόστος παραγωγής), …απολαμβάνει την τιμή του μισού ευρώ (0,50€)!!!, ο δε Έλληνας καταναλωτής πληρώνει για να φάει ένα κιλό σταφύλι κάτι πάρα πάνω από το ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ της τιμής του παραγωγού!!!

ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!

Κώστα – Κώστα (Σκανδαλίδη) είσαι δώ; Μιλένα εσύ μήπως;
 Γιώργος Γκίνης
Ζεμενό Κορινθίας     

Στο πυρ το εξώτερο παλιομπλόγκερ .....

Γιατί ρε παιδιά μείνατε στο εξώδικο ; Στην πυρά, στην πυρά .........ο παλιο μπατζανακο-μπλόγκερ.....


Στο μεταξύ, όπως εξήγησε και ο λαλίστατος, τηλεοπτικός βορειοελλαδίτης Σεβασμιώτατος, εν μέσω κηρύγματος το οποίο απαλαύσαμε live στις 29 Αυγούστου, από κρατικό-δημόσιο κανάλι (ΕΤ3), ".....για την παρούσα κρίση, φταίμε όλοι......" !!
Όλοι Σεβασμιώτατε ; Το ίδιο όλοι ;
Στο ίδιο τσουβάλι ο μικρομεσαίος Έλληνας με τους "επωνύμους" που συντρώτε, συνδιαλέγεστε και συναποφασίζετε ;
Αφιερωμένο σε όσους νουθετούν εμάς τους "αμαρτωλούς" περί ταπεινοφροσύνης, συμπόνοιας και αγάπης προς τον συνάνθρωπο (ακόμη και τον εχθρό).

Ο Νόμος 3874/2010 για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων

Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων 2010

4 Σεπτεμβρίου 2010

Τιμές σταφυλιών στην Ολλανδία

Συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε - για πρώτη φορά στην Κορινθία - τις τιμές των επιτραπέζιων σταφυλιών στην ευρωπαική αγορά. Θεωρούμε ότι έτσι κατανοούν ευκολότερα οι αμπελουργοί, την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωπαική αγορά.
Δυστυχώς αυτήν την δουλειά όφειλαν να κάνουν οι υπάλληλοι αυτών που "λένε" ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των κορίνθιων αγροτών, έναντι των "αδίστακτων" ιδιωτών μεταποιητών και εξαγωγέων. Η απόσταση όμως από την θεωρία ως την πράξη πολλές φορές απέχει αρκετά..... (αφιερωμένο στα πρώην μέλη του....ΚΚΕ) .
Ακόμη και η περίφημη και πολυδιαφημισμένη ιστοσελίδα αγροτικής "πληροφόρησης" της Νομαρχίας Κορινθίας, δεν θα μπορούσε να δημοσιεύσει τέτοια στοιχεία ;

Αναλυτικά οι πρόσφατες τιμές χονδρικής των σταφυλιών στην Ολλανδία:
Η 27η εβδομάδα αφορά την περίοδο 5 - 11 Ιουλίου, ενώ αυτές που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά σταφύλια, είναι οι τελευταίες εβδομάδες, οι 34η και 35η, δηλαδή οι περίοδοι από 23-29 Αυγούστου και 30 Αυγ. έως τις 5 Σεπτεμβρίου.
Δίπλα από τις ποικιλίες των σταφυλιών αναγράφεται και η χώρα προέλευσης. GR για Ελλάδα, IT για Ιταλία, TR για Τουρκία, ES για Ισπανία και EG για Αίγυπτο.
Προσοχή επίσης και στις τιμές των σταφυλιών. Δεν είναι ανά κιλό προιόντος αλλά προφανώς ανά συσκευασία.
Ετσι λοιπόν παρατηρούμε ότι οι τελευταίες καταγεγραμένες τιμές χονδρικής είναι οι :
  • Τόμσον (Ελλάδα)................1,55 έως 1,70 ευρώ το κιλό
  • Σουλτανίνα (Τουρκία).........1,1 ευρώ το κιλό
  • Βικτόρια (Ιταλίας) ..............2,30 ευρώ το κιλό(5-11 Ιουλ.) .... 1,12 ευρώ το κιλό τώρα
  • Ανάμικτα σταφύλια από Ελλάδα (άσπρα - ερυθρά) ..... 2,25 ευρώ το κιλό !!!
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν....
Όποιος επιθυμεί να επιβεβαιώσει ή να αντικρούσει (με στοιχεία) αυτά τα δεδομένα, ή να μας εξηγήσει πόσο κοστίζει ανά κιλό προιόντος, η μεταφορά του στις αγορές του εξωτερικού, ευχαρίστως να το δημοσιεύσουμε.
Δεν είναι δυνατόν να βρίσκουμε συνεχώς στοιχεία στο διαδίκτυο για το εξωτερικό, ενώ εδώ στην χώρα μας κυριαρχεί το περίφημο ........πέπλο σιωπής ....

2 Σεπτεμβρίου 2010

Απαντάμε στον κ Παπαβασιλείου για την τιμή της κορινθιακής σταφίδας.

Στην κορινθιακή ιστοσελίδα "Σφεντόνα", είδαμε τον "στυλάτο" πρόεδρο της ΕΑΣ Κιάτου και εντεταλμένο (:::) σύμβουλο της ΣΚΟΣ και πρώην μέλος (και καθοδηγητή ??) του ΚΚΕ κ. Παπαβασιλείου, να προσπαθεί να μας πείσει για το "θεάρεστο" έργο που πραγματοποιεί ο ίδιος και η ομάδα, που διαχειρίζεται τις τύχες της συνεταιριστικής οργάνωσης ΣΚΟΣ και κατ' επέκταση της κορινθιακής σταφίδας (ή σταφίδα Ηλείας ή σταφίδα Ζακύνθου ή σταφίδα Βοστίτσας).


Με ύφος 25 καρδιναλίων, επαίρεται για την τιμή (1,14€) που φέτος η ΣΚΟΣ δίνει στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας. Ρίχνει επίσης τα "καρφιά" του σε πρώην προέδρους της ΣΚΟΣ, για τις δικές τους "ημέρες". Είναι τυχαίο όμως ότι και οι τρεις πρώην πρόεδροι της ΣΚΟΣ έχουν αναφερθεί με αρνητικά σχόλια για τη υπόθεση της ΣΚΟΣ και της αγοράς του πρώην σταφιδεργαστασίου Πριμαρόλη- Παπαβασιλείου (αδερφού του προέδρου) ; Το 1992 με διπλάσια παραγωγή μαύρης σταφίδας η τιμή ήταν λίγο πάνω από 400 δρχ. το κιλό, δηλάδή 1,17 ευρώ το κιλό !!!! Δηλαδή με την λογική Παπαβασιλείου, η σημερινή διοίκηση της ΣΚΟΣ οφείλει να κρυφτεί στα έγκατα της γης !!!

Δεύτερη ανακρίβεια ότι ξεκίνησαν οι ιδιώτες να δίνουν τιμή 0,50 €. Είναι γνωστό ότι όλοι περιμένουν την ΣΚΟΣ να δημοσιεύσει την τιμή παρέμβασης και εκεί βαδίζουν όλοι ......
Επίσης καλό θα ήταν ο λαλίστατος κ. Παπαβασιλείου να μας έλεγε που πουλιέται η μαύρη Κορινθιακή και πόσο; Για την δική του τριετία τουλάχιστον....... Στο κάτω κάτω της γραφής δεν εκπροσωπεί καμιά ιδιωτική εταιρία, αλλά συνεταιριστική οργάνωση, άρα των παραγωγών, άρα τι έχει να κρύψει ;
Τέλος επειδή όπως ο ίδιος ισχυρίζεται: "μου αρέσει η .... αυτοκριτική..." δίχως όμως να έχει ποτέ μπει σε αυτήν την διαδικασία, του αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα από την εφημερίδα της Μεσσηνίας την "Ελευθερία" ....... Οι κίτρινες υπογραμμίσεις είναι δικές μας.....



1 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρει τους αγρότες, η διατροφή των νέων μας ;

Δημοσιεύτηκε σήμερα (1.9.2010) στο "ΒΗΜΑ" άρθρο με τίτλο "Ενας στους δύο Έλληνες μαθητές αγνοούν τη μεσογειακή διατροφή". Παραθέτουμε το άρθρο με την επισήμανση από την "Αγριάδα" ότι εδώ βρίσκεται μία από τις λύσεις για την ανάκαμψη της αγροτικής μας οικονομίας. 
Γιατί λοιπόν θα πρέπει να ενδιαφέρει τους αγρότες, η διατροφή των νέων μας και ιδιαίτερα των μαθητών ;

Πρώτον γιατί πολλοί αγρότες είναι γονείς, άρα θα πρέπει να τους απαχολεί άμεσα η υγιεινή και σωστή διατροφή των παιδιών τους.

Δεύτερον, γιατί αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί το προσεχές "νέο καταναλωτικό αίμα". Οφείλουμε λοιπόν να προστατέψουμε τους εν δυνάμει νέους καταναλωτές, οδηγώντας τους στην σωστή και υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Το οποίο σημαίνει, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Το οποίο σημαίνει περισσότερα υγιεινά τοπικά προιόντα. 

Η καλή "προπαγάνδα" μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με απλά και έγκυρα επιχειρήματα, με έξυπνες και φρέσκιες διαφημιστικές καμπάνιες και συμμετοχή προσώπων που θα εμπνέουν τους νέους μας.
Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα. Οι νέοι που θα πεισθούν, όχι απλά θα αλλάξουν συνήθειες αλλά θα μεταβάλουν και τις "κακές" συνήθειες αρκετών ενηλίκων. 

Τέλος επειδή η Ελλάδα είναι (ή νομίζει ότι είναι) ένας σοβαρός τουριστικός προορισμός, ένας τρόπος ώστε να διαφημίσουμε τα δικά μας αγροτικά προιόντα στους επισκέπτες της είναι, όχι απλά να τους "προπαγανδίσουμε" την μεσογειακή διατροφή, αλλά και να τους το αποδείξουμε "τρώγοντας" την ....
Διότι εάν σε λίγα χρονάκια, οι ξένοι τουρίστες που θα επικέπτονται την χώρα μας , θα βλέπουν τους έλληνες να τρώνε μόνο σουβλάκια ή πίτσες, πίνοντας μπύρες ή ουισκάκια, τότε δεν θα υπάρχει καμία προοπτική για τα προιόντα μας. Ας παραδειγματιστούμε από "ομοειδή" κράτη όπως Ιταλία, Ισπανία, κ.άλ.

Διαβάστε όλο το άρθρο από το σημερινό "ΒΗΜΑ":


Σχεδόν οι μισοί μαθητές και μαθήτριες στην Ελλάδα έχουν χαμηλής ποιότητας διατροφή, αλλά ασκούνται σε ικανοποιητικό βαθμό. Πάντως, μόνο το 6% ακολουθούν την παραδοσιακή υγιεινή μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με έντονη σωματική άσκηση, όπως διαπίστωσε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη, καθοδηγήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Κώστα Τσιούφη, πραγματοποιήθηκε στη Λεόντειο Σχολή και συμπεριέλαβε περίπου 500 μαθητές (60% αγόρια και 40% κορίτσια) ηλικίας 12 - 17
ετών.
Οι μαθητές κλήθηκαν να περιγράψουν τη διατροφή τους κατά το περασμένο έτος και ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό που ακολουθούσαν την μεσογειακή δίαιτα. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 42%) βρέθηκαν να ακολουθούν πολύ χαμηλής ποιότητας διατροφικές συνήθειες και μόνο 6% είχαν μια συνεπή ποιοτική μεσογειακή διατροφή.
Παράλληλα, η έρευνα κατέγραψε το επίπεδο της σωματικής άσκησης των μαθητών, ανάλογα με τη συχνότητα άσκησης μέσα στην εβδομάδα, τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας και την έντασή της. Το συμπέρασμα ήταν ότι μόνο το 7% των αγοριών και των κοριτσιών είχαν πολύ χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης, ενώ η
μεγάλη πλειονότητα (93%) ασκούνταν από μέτριο μέχρι έντονο βαθμό. Κατά μέσο όρο, βρέθηκε ότι οι μαθητές, στη διάρκεια της εβδομάδας, αφιέρωναν πέντε ώρες σε αθλητικές δραστηριότητες (διάφορα σπορ) κι άλλες τρεις ώρες σε συναφείς σωματικές δραστηριότητες. Οι μαθητές που ήσαν πιο «πιστοί» στη μεσογειακή
διατροφή εμφανίζονταν, παράλληλα, να έχουν και πιο έντονη φυσική δραστηριότητα.
Εξάλλου, με βάση τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές παρακολουθούσαν τηλεόραση ή έπαιζαν βιντεοπαιγνίδια δύο ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο. Οι μαθητές με μεγαλύτερη του μέσου όρου ποιότητα διατροφής βρέθηκαν να δαπανούν σημαντικά λιγότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση και να αφιερώνουν περισσότερη ώρα για διάβασμα, σε σχέση με όσους έκαναν κακή διατροφή.
Η έρευνα έγινε με στόχο να προσδιοριστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στη νεολαία, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή νόσο. Ο δρ Δ. Τσιαχρής, ένας από τους βασικούς ερευνητές, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσαν να προωθηθούν δράσεις που θα ενισχύουν παράλληλα τόσο την υγιεινή διατροφή όσο και την έντονη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των μαθητών.


Γκάλοπ πρόθεσης ..... ψήφων στις αγροτικές περιοχές

Από τα "ΝΕΑ" της 1 Σεπτεμβρίου 2010 και τον "πρύτανη" της ελληνικής γελιογραφίας κ. Κώστα Μητρόπουλο.

Νέοι Αγρότες, Νέες Αγορές, Νέες Προοπτικές

Το φετινό συνέδριο διοργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Καρδίτσας από τις 10 - 12 Σεπτεμβρίου 2010 με θέμα «Νέοι Αγρότες, Νέες Αγορές, Νέες Προοπτικές». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Δασικό Χωριό «ΔΡΥΑΔΕΣ» του Δήμου Ιτάμου Καρδίτσας. Ένα ξεχωριστό τοπίο, βυθισμένο κυριολεκτικά στα καταπράσινα βουνά των Αγράφων, ανάμεσα σε ποτάμια και πηγές.
Η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας ιδιαίτερα δύσκολης και επίπονης περιόδου για τις Νέες και τους Νέους Αγρότες της χώρας. Αξίζει να αναφερθούν:
  •  τα προβλήματα από την προκήρυξη του Μέτρου 1.2.1 για την ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών, 
  •  τα παραγωγικά προβλήματα όλων σχεδόν των καλλιεργειών της χώρας, 
  •   τη δυσκολία να βρεθούν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα δομής της ελληνικής γεωργίας, όπως η εθνική στρατηγική (με την συμμετοχή των αγροτών στις αποφάσεις), οι νομοθετικές παρεμβάσεις που εκκρεμούν, οι παρεμβάσεις στην αγορά και στους στρεβλούς κανόνες λειτουργίας της. 
  • την αναμενόμενη τροποποίηση της ΚΑΠ από το 2013 και μετά η οποία θα φέρει αλλαγές, ανατροπές και προσαρμογές στον τρόπο διαχείρισης των αγροτικών μας εκμεταλλεύσεων.
Οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας μας επιλέγουμε να συναντηθούμε ξανά όλοι μαζί.
Θα ενημερωθούμε από ιδιαίτερα αξιόλογους ειδικούς σε μια σειρά θεμάτων που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Παράλληλα θα αποκτήσουμε γνώσεις χρήσιμες για την επαγγελματική μας κατεύθυνση, σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις των αγορών, αλλά και τις νέες φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο τεχνικές καλλιέργειας και εκτροφής.

Επιπλέον, επιδιώκουμε την ενημέρωση μας σε θέματα ευρωπαϊκών κανονισμών και αποφάσεων στην Ε.Ε. που αφορούν τους Νέους Αγρότες αλλά και το σύνολο των αγροτών. Με όπλο την γνώση, τον διάλογο μεταξύ μας και την ενδελεχή ανάλυση, θα οδηγηθούμε στην διαμόρφωση ωφέλιμων προτάσεων, θέσεων, απόψεων και ιδεών για κάθε Νέα και Νέο Αγρότη της χώρας ‐ το δυναμικότερο κομμάτι της αγροτικής υπαίθρου.